U srijedu, 12. jula, u predvečernjim satima na Gradini je otvorena  izložba posvećena 22. godišnjici genocida u Srebrenici. Autor izložbe je naš ugledni fotograf Dado Ruvić iz Zenice, dopisnik  i saradnik agencije Rojters (REUTERS), te mnogih svjetskih agencija kao što su Time, New York Times, The Guardian, National Geographic... 

Izložba je samo jedan dio ukupnog fonda fotorgafija nastalih u proteklih nekoliko godina na prostoru Srebrenice i za vrijeme kolektivnih dženaza žrtava genocida. Na tridesetak panoa velikih dimenzija prikazana je golgota i tuga koju i dan danas prolaze porodice nastradalih. Veliki broj ovih fotografija objavile su velike svjetske agencije kao svoj doprinos u širenju istine o Srebrenici i borbi protiv zaborava jednog od najvećih zločina poslije Drugog svjetskog rata.

Na otvaranju izložbe govorili su Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj, direktor Muzeja grada Zenice  Adnadin Jašarević te Dado Ruvić, autor izložbe.

Direktor Muzeja Tešanj je naglasio da je otvorenje izložbe dogovreno za 12. juli, jer se o genocidu u Srebrenici mora govoriti i dan poslije i sve ostale dane, a ne samo dan prije ili na dan 11. jula.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, je istaknuo da je širom Bosne i Hercegovine, pa tako i Srebrenici, ali i u Tešnju, u proteklih 800 godina proliveno mnogo krvi za svoju domovinu i da genocid u Srebrenici neće biti zaboravljen sve dok postoji država Bosna i Hercegovina i oni koji je vole.

Autor izložbe je na otvorenju kazao da je izložba posvećena nevino nastradalim žrtvama genocida, ali i mlađim generacijama Bosanaca i Hercegovaca ,kojima i on pripada, jer mladi ljudi u Zenici, Sarajevu, Tešnju  i šire jako malo znaju o agresiji i ratu 1992-1995, te da se odlučio izložbu štampati u što većem formatu da bi skrenuo pažnju na Srebrenicu i zlo koje nas je pogodilo.

 

Izložba „Srebrenica- preživjeti  je moguće samo sjećajući se“ dio je ovogodišnje manifestacije Ljeto u Tešnju i priređena je pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, dok se na Gradini može pogledati do 28.jula 2017. godine.