U srijedu 15. marta 2017. godine u Tešnju u okviru manifestacije ''Tešanjsko proljeće 2017'' otvorena je izložba “Pečati sa bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika”. Izložba je produkt saradnje Historijskog arhiva Sarajevo i Državnog arhiva u Dubrovniku i nastala je u sklopu projekta izrade publikacije analitičkog inventara bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika koje se čuvaju u Dubrovačkom arhivu, u zbirci Acta Turcarum. Sastoji se od 13 panoa na kojima su, uz uvodne napomene, prikazani faksimili 72 pečata sa bujuruldija nastalih u periodu 1643.-1807. godina.  Autori izložbe su dr. Vesna Miović (Državni arhiv u Dubrovniku), Atif Mušinović i mr. Sejdalija Gušić (Historijski arhiv Sarajevo).

Bujuruldija je pravni dokument koji sadrži zapovijedi pripadnika centralne osmanske vlasti (Veliki vezir, veziri) i namjesnika pokrajina (veziri, valije, beglerbegovi). Namjesnici pokrajina počeli su je upotrebljavati u 17. Stoljeća. Bujuruldije su pisane prepoznatljivom vrstom divani pisma, deblje izvučenih, slobodnih i raskošnih poteza, dok su pečati na njima okruglog ili ovalnog izgleda promjera od 2,5 do 4,5 cm. Na pečatima se obavezno nalazilo ime ili nadimak vlasnika, tačnije vezira,valije,paše...

Izložba je postavljena u Općoj biblioteci Tešanj gdje se okupio veći broj naših sugrađana, poštovalaca kulture i historije i učenika tešanjskih srednjih škola, a prilikom otvorenja  gostima su se obratili direktor Historijskog arhiva Sarajevo, mr. Fuad Ohranović te jedan od autora izložbe, mr. Sejdalija Gušić. Domaćin svečanosti je bio Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj.

 

 

Izložba „Pečati sa bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika“ ostaje postavljena u galeriji (suteren) Opće biblioteke Tešanj do 1. aprila 2017. godine. 

Follow Us

Share This

Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 07:30 do 15:30

Depandansi

-Stari grad Tešanj u ljetnom periodu/

 (sezoni svakim danom od 10:00 do 19:00) 

-Eminagića konak u ljetnom periodu/sezoni

 (svakim danom osim nedjelje od 10 do 18)

Depandansi u zimskom periodu

Po pozivu svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00