10U subotu, 09. maja 2015. godine JU Muzej Tešanj obilježila je Međunarodni dan muzeja. Centralni događaj obilježavanja Dana muzeja i ove godine je bila svečana dodjela nagrada za najbolji literarni rad iz oblasti „Afirmacija pozitivnog razmišljanja“. Zahvaljujući našim medijskim pokroviteljima koji su pomogli da se vijest o natječaju proširi po cijeloj Bosni i Hercegovini, ove godine su nam se javili autori iz: Sarajeva,Zenice,Tuzle,Maglaja, Zavidovića,Kalesije,Srebrenika,Doboja i  Tešnja.

              Svaki naredni natječaj  Komisija koja učestvuje u realizaciji ovog projekta  ima sve teži zadatak da odabere  najbolji rad jer  iz godine u godinu radova  je sve više, dolaze iz različitih krajeva BiH,i ,naravno, sve su kvalitetniji. Na peti po redu natječaj za najbolji literarni rad stiglo je ukupno 49 radova,a ove godine  ukinuta je starosna  granica za učesnike,tako da je  među autorima po prvi puta bilo i onih koji se profesionalno bave pisanjem.

Teme su,ipak ,bile podjeljene u dvije grupe ,i to za osnovnu školu te, starije učesnike.

Teme na koje su pisali učenici osnovnih škola su bile:

    1.    Ne treba posmatrati  nego pomagati

    2.    Učini korak ka boljem međusobnom  razumijevanju

    3.    Najbolje što čovjek uopće može učiniti jeste oprostiti

 

Teme  za srednjoškolce,studente  i starije učesnike: 

    1.   Bilstavost, veličina,sjaj i slava ne postoje, sve je samo trenutak-odbljesak

    2.   Ništa ne ostavlja tako dubok i velik trag, niti trajno obilježava život pojednica kao ljubav i           prijateljstvo

    3.   Na putovanju ka vječnosti, ostani čovjek planete

          Ove godine izdvojila su se 4 rada ,pa je Komisija odlučila da uvede i posebnu nagradu pod nazivom Najbolji rad sa područja općine Tešanj,jer su prva tri nagrađena rada došla izvan naše općine.

-          Prvo mjesto i nagradu od 1.000,00 KM osvojio je rad pod šifrom „KRF“, naslova „Miris zemlje bosanske“,autora Fajke Kadrića iz Kalesije.

-          Drugo mjesto i nagradu od 300,00 KM osvojio je rad pod šifrom „SAT 33“, pisan na temu „Na putovanju ka vječnosti, ostani čovjek planete“, autorice Hilme Unkić, studentice FPN Sarajevo.

-          Treće mjesto i nagradu od 100,00 KM osvojio je rad pod šifrom „DENS“, pisan na temu „Blistavost,veličina,sjaj i slava ne postoje,sve je samo trenutak-odbljesak“, autorice Nermine Subašić, učenice Srednje zubotehničke škole iz Sarajeva. (188 bodova)

-          Četvrto mjesto i posebnu nagradu za najbolji rad sa područja općine Tešanj u iznosu od 100,00 KM osvojio je rad pod šifrom IDA-28, pod naslovom „Đulistan i cvijet“,autorice Feride Hukić iz Miljanovaca-Tešanj. (185 bodova)

 Rang lista prvih deset radova:

1.

„KRF“

202 boda

Fajko Kadrić

Kalesija

2.

„SAT 33“

189 bodova

Hilma Unkić

Sarajevo

3.

„DENS“

188 bodova

Nermina Subašić

Sarajevo

4.

„IDA-28“

185 bodova

Ferida Hukić

Tešanj

5.

„Hladna proljeća“

176 bodova

Irfana Zilkić

Tešanj

6.

„100 390“

158 bodova

Aldina Subašić

Kalesija

7.

„Mošus“

156 bodova

Belma Babić

Tuzla

7.

„ 105#EN“

156 bodova

Elvira Joldić

Zavidovići

9.

„AA02011602“

145 bodova

Emina Sivić

Tešanj

9.

„SWEENEY TODD“

145 bodova

Amela Dizdarević

Tešanj

 

        Svečanost, koja je počela u 18.00 sati, uljepšao je nastup učeničkog hora Muzičke škole “Rešad Kadić” Tešanj te Omladinskog ansambla Tešanj.

 

        Nakon proglašenja najboljih radova prisutni gosti su se mogli počastiti kolačima i osvježenjem koje je ,kao i nagrade za najbolje radove, obezbijedio uvaženi Prof Dr Besim Prnjavorac,iz čije ideje je i proistekao nagradni natječaj za najbolji literarni rad. 

NAGRAĐENI RADOVI(pdf)

NAGRAĐENI RADOVI(pdf)