06.04.2015.

21Danas sa početkom u 17 sati u Eminagića konaku, u okviru ovogodišnjeg Tešanjskog proljeća, održana je manifestacija pod nazivom Dani Musine poezije. Učenici Gimnazije Musa Ćazim Ćatić, koja je i organizator manifestacije, priredili su prigodan program, pjesničko veče, i tako pružili zaista ugodne trenutke za posjetioce. Manifestacija je inače organizovana povodom stogodišnjice smrti velikana bosanskohercegovačke poezije Muse ćazima Ćatića. Ćatić je jedan od rijetkih velikana čiji je umjetnički rad raznolik i bogat, toliko cijenjen i vrednovan (nažalost, ne i za njegova života) da zavrjeđuje punu pažnju i prostor. Učenici su evocirali sjećanja, odveli nas u prošlo vrijeme i predočili životne događaje našeg Ćatića. Naravno, sve je to bilo praćeno lijepom melodijom i još ljepšim stihovima.

Na početku manifestacije, prisutnima su se obratili direktorica Gimnazije Musa Ćazim Ćatić, prof. Aida Salkić i direktor Muzej Tešanj, prof.Ernad Prnjavorac. 

Prisutni su pored doživljenog i viđenog sa sobom mogli ponijeti i afiše u kojima su štapmane pjesme gimnazijalaca. Znak da poezija i umjetnost nikada ne zamiru.
Pjesničkoj večeri su prisustvovali ljubitelji Ćatićeve poezije,koji su nakon prelijepih recitacija učenika nastavili druženje u Konaku uz kafu i ugodan razgovor o tešanjskom velikanu.

Podršku pri organizaciji manifestacije Gimnaziji Musa Ćazim Ćatić, pružio je i Muzej Tešanj.