plakat A3 LargeU utorak 9. septembra 2014. godine u zgradi boračkih udruženja u Tešnju (Tepe), s početkom u 16 sati, upriličeno je otvorenje izložbe 70. godina oslobođenja Tešnja od fašizma.

Izložba je otvorena povodom općinskog praznika 9. septembra - Dana oslobođenja Tešnja od fašizma. Na otvorenju izložbe učestvovali su prof. dr. Sead Selimović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli - odsjek historija, gosp. Kemal Alićehajić, učesnik NOR-a 1941-1945. sa prostora općine Tešanj, direktor Muzeja Tešanj gosp. Jasmin Mandžukić te kustos pripravnik Damir Nuhbegović, prof.historije, autor izložbe.

U prisustvu brojne publike prof. Selimović je u uvodnom referatu naglasio antifašistički karakter rata u Jugoslaviji i u Bosni i Hercegovini tokom kojeg je stvoren široki front demokratskih snaga za borbu protiv okupatora i njegovih kolaboracionista.Nadalje, ukazao je na važnost demistificiranja pokušaja vezivanja narodnooslobodilačke borbe za bilo kakvu političku opciju jer je ta borba, u početku, bila spontani izraz otpora potlačenih naroda prema okupatoru.

Takođe, naglašeno je važnost očuvanja tekovina antifašističke borbe na području općine Tešanj i odata počast svim učesnicima antifašističkog rata koji su zaslužni za obnovu bosanskohercegovačke državnosti.

Prigodnim govorom prisutnima se na kraju obratio i općinski načelnik mr. sc. Suad Huskić, koji je čestitao općinski praznik i izložbu proglasio otvorenom.

Izložba će biti otvorena do 9. oktobra 2014. godine.