korica Mulalic v2 MediumObućarska radionica Hajrudina Mulalića,  naziv je knjige Jasmina Mandžukića, predstavljene u subotu navečer, 30. augusta 2014. godine, u Eminagića konaku.

Riječ je o knjizi koja daje prikaz razvoja tabačkog i obućarskog zanata tešanjskog kraja kroz povijest u kojoj je ispletena životna priča našeg sugrađanina Hajrudina Mulalića sa zanatima koji su stoljećima sudbinski određivali život ovoga grada, rekao je autor Jasmin Mandžukić.

O tradicionalnim zanatima, jednom od oblika kulturne nematerijalne baštine, govorila je  mr. sc. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica:
         U našim muzejima, do sada, nije postojao veliki broj cjelovitih zanatskih radionica koje su od vlasnika preuzete u izvornom obliku. Rijetki su primjeri otkupa ili poklona ove vrste, pa tako je tek nekoliko zanatskih radionica našlo mjesto u muzejskim zbirkama (npr. kazandžijska radionica u Zemaljskom muzeju BiH, atarski dućan u Muzeju Sarajeva i sl.). Obućarska radionica Hajrudina Mulalića koja je postala dijelom muzejskog fundusa tešanjskog muzeja predstavlja jedan od rijetkih primjera zanatske radionice koja je u svom izvornom obliku danas dio stalne muzejske postavke u Bosni i Hercegovini. Za ovu radionicu u kojoj se nalaze stari tradicionalni alati, kalupi, ali i novije mašine koje su korištene u drugoj polovici 20. stoljeća, svjedodžbe majstora, fotografije i dr. možemo reći da prati razvoj jednog zanata u svim elementima. Kroz ovaj zanat u prilici smo da pratimo bogatu kožarsku tradiciju tešanjskog kraja koji je bio poznat po tabačkom i opančarskom zanatu, ali i kožarskoj industriji tokom 20. stoljeća.

Danas tradicionalno zanatstvo ima drugačiju ulogu i značaj u odnosu na ulogu koju je imalo u ranijem periodu. Uz ekonomski značaj, koji je možda i nedovoljan, a  koji se odražava kroz obogaćivanje turističke ponude određenog prostora i ponudu zanimljivih, ručno rađenih proizvoda, tradicionalno zanatstvo daje i kulturološke osobenosti lokalnoj zajednici. Stoga je zadatak stručnjaka, muzealaca da sačuvaju od zaborava tradicionalno zanatstvo u njegovom izvornom obliku i to prikupljanjem što većeg broja predmeta vezanih uz tradicionalno znanatstvo, objavljivanjem ovakvih i sličnih publikacija, predlaganjem mjera za zaštitu i promociju tradicionalnog zanatstva, te upoznavanjem javnosti koje sve dobrobiti lokalnoj zajednici mogu donijeti autentični kulturni elementi.

 

Promocija knjige Obućarska radionica Hajrudina Mulalića, priređena je u sklopu  općinske manifestacije Ljeto u Tešnju 2014. pod pokroviteljstvom Općine Tešanj.

Dana 30. 08. 2014. Javnosti je predstavljena knjiga Obućarska radionica Hajrudina Mulalića (prilog proučavanju tradicionalnog zanatstva tešanjskog kraja) autora Jasmina Mandžukića, historičara. Knjiga predstavlja na sveobuhvatan, hronološki način historijat kožarskog obrta u Tešnju, kožarske industrije te obućarskog zanata kroz rad nekolicine majstora među kojima Hajrudin Mulalić zauzima značajno mjesto. Radionica Hajrudina Mulalića je u cjelosti poklonjena Javnoj ustanovi Muzej Tešanj i danas čini dio stalne postavke. Prateći historijske podatke još od srednjevjekovnog perioda, preko osmanskog, austrougarskog i perioda XX stoljeća autor nas upoznaje sa razvojem svih vrsta kožarskih obrta sa posebnim naglaskom na vrijeme kada se stari tradicionalni zanati poput opančarskog, čizmedžijskog i saračkog transformiraju u obućarski zanat. U knjize je predstavljen i cjelokupni zanatski rad prije svega Hajrudina Mulalića, ali i drugih tešanjskih obućara od kojih samo dvojica i danas aktivno rade. Ovom knjigom autor Jasmin Mandžukić približio je javnosti jedan jako značajan segment kako kulturne, tako i privredne historije Tešnja i iz tog razloga knjiga predstavlja vrijedan doprinos proučavanju tradicionalnog zanatstva Tešnja i Bosne i Hercegovine.
                                                                           mr. sc. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica