Muzej Tešanj dobio je 3. jula 2014. godine finansijsku podršku od švedske nevladine organizacije Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) za realizaciju projekta pod nazivom Djeca u kulturi. Cilj projekta je društveno osnaživanje i integracija porodica s djecom s posebnim potrebama u lokalnu zajednicu kroz praktične radionice umjetničke grnčarije.

U naredna tri mjeseca planirana je realizacija 12 radionica umjetničke grnčarije koje će voditi  keramičar i vajar, Dragutin Handanović, umjetnik iz Doboja.

Sticanje znanja i savladavanje vještina u izradi umjetničke keramike djece s posebnim potrebama bit će redovno medijski praćeno i dokumentovano u vidu foto i video zapisa. Nakon završetka obuke planirana je izložba dječijih radova u Eminagića konaku.

 Projekt se realizira u partnerstvu sa dvije lokalne nevladine organizacije:    Centrom za održivi razvoj (COR) Tešanj i Udruženjem roditelja, djece i omladine s posebnim potrebama (URDOPP) Tešanj. 

Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) podržalo je i prethodne godine iz sredstava fondacije Stavros Niarchos projekt Muzeja Tešanj na temu Inkluzija žena s posebnim potrebama u kulturu kroz tradicionalne tehnike kućne radinosti tešanjskog kraja. 

 

 

Follow Us

Share This

Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 07:30 do 15:30

Depandansi

-Stari grad Tešanj u ljetnom periodu/

 (sezoni svakim danom od 10:00 do 19:00) 

-Eminagića konak u ljetnom periodu/sezoni

 (svakim danom osim nedjelje od 10 do 18)

Depandansi u zimskom periodu

Po pozivu svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00