DSCN9964 SmallU subotu, 12. januara 2013.godine, u Eminagića konaku-depandansu Muzeja Tešanj, održan je završni čin tromjesečne kulturne manifestacije „Očuvanje kulturnog naslijeđa općine Tešanj“.

Pilot projekat „Očuvanje kulturnog naslijeđa općine Tešanj“ finansirala je Evropska unija kroz adriaMUSE projekat, u okviru Adriatic IPA programa prekogranične saradnje 11 regija iz Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, regija s obje obale Jadranskog mora, čiji je implementator za BiH Biznis Servis Centar Zenica. U skladu s novim konceptom pristupa muzejskim posjetiteljima „muzej izvan svojih zidina“, realizirano je više aktivnosti od kojih su najvažnije: izložba „Tradicija razvoja grnčarije u okolini Tešnja“ i „Dan tradicionalne kuhinje tešanjskog kraja“. Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni posjetioci i zvaničnici s državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, zakonodavne i izvršne vlasti: zamjenica Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gđa Ermina Dizdarević, potpredsjednik Doma naroda Federacije BiH, gdin Jasmin Smajlbegović, predstavnik Federalnog ministarstva kulture i sporta, mr.sci gdin Nusret Čolo, članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona, s premijerom Fikretom Plevljakom na čelu, kao i načelnik Općine Tešanj,  mr.sci. gdin Suad Huskić. Na izložbi su se obratili: direktor Muzeja Tešanj, Jasmin Mandžukić, prof.hist., zatim gđa Svjetlana Bajić, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, autorica izložbe gđa Mensura Mujkanović, kao i općinski načelnik mr.sci. gdin Suad Huskić. Prije nego što je izložbu otvorio ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, gdin Mirko Trifunović, direktoru UG "BOSONA", gdinu Emiru Lagumdžiji, uručen je skroman dar Muzeja Tešanj, bakrorez novog grba ustanove, u znak zahvalnosti Kolegiju društva "Bosona Heraldika" na ispoljenoj kreativnosti prilikom izrade novog  muzejskog grba. Inače, cijela manifestacija se organizirala u povodu obilježavanja 10. obljetnice od potpisivanja Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine, koju je BiH parafirala 2003. godine u Parizu. Time  je naša zemlja preuzela i jasno određene obaveze o zaštiti nematerijalnih kulturnih dobara.

Izložba, autorice Mensure Mujkanović, kustosice Muzeja Tešanj, tretira razvitak keramike, odnosno tradicionalnog grnčarskog obrta na tešanjskim prostorima kroz povijest. Na stručan muzeološki način predstavljeni su artefakti keramike iz perioda neolita, eneolita, metalnog doba, rimska keramika, antička, ranoslavenska, pa sve do savremene keramike, koja je i danas prisutna u svim bosansko-hercegovačkim domaćinstvima, bilo kao suvenir ili kuhinjsko posuđe. Upravo segment zajedničkih tradicionalnih etnoloških vrijednosti tešanjskog kraja, u širem povijesnom smislu, potenciran je na izložbi. Izložbu su postavili: mr. Azra Bečević-Šarenkapa, Svjetlana Bajić, muzejska savjetnica, Mensura Mujkanović, Nedžad Hadžišehić i Miralem Alić. Katalog, pozivnicu i plakat dizajnirala je Tatjana Mijatović, arhitektonski crtač i dokumentarista Zemaljskog muzeja BiH. Izložba će biti otvorena za posjetioce do mjeseca marta tekuće godine.

Isti dan, u 17,00 sati uslijedio je i drugi kulturni događaj, degustacija tradicionalnih gastronomskih specijaliteta tešanjskog kraja, na kojem su posjetitelji imali priliku da za soframa probaju razna tradicionalna jela i uživaju u ukusu i mirisu tradicionalnih  starinskih zijafeta: begove čorbe, sogan dolme, tagarice, tirita, uz razne salate, zahlade i kolače, kao što su kadaif, orašnice i pekmezli hurmažice. Zbog problema prijenosa hrane na granici, posjetioci nisu imali priliku da probaju specijalitet italijanskih kuhara iz regije Rimini, koji su zbog toga u nedjelju, za uposlenike Muzeja i članove KUD-a Izudin Mulabećirović-Izo iz Jelaha, pripremili italijanski brodet i služili vrhunska vina.

Inače, projektom je obuhvaćen niz aktivnosti. U oktobru 2012., započelo se sa radionicama grnčarije u Eminagića konaku, u kojem su učestvovali učenici osnovnih škola „ Gazi Ferhad – beg“, Jablanica, „Huso Hodžić“, Tešanj, „1.mart“, Jelah i „Džemal Bijedić“, Miljanovci. Realizirano je ukupno 8 radionica u kojima su učesnici bili podijeljeni u dvije grupe po 2 sata.

Paralelno su tekla terenska istraživanja, gdje je prikupljeno svo potrebno posuđe izrađeno na ručnom grnčarskom kolu, koje predstavlja tradiciju izrade grnčarskih posuda od polovine XIX stoljeća, do danas. Ručno grnčarsko kolo samo se još upotrebljava u okolici Tešnja. Od Muzeja iz Doboja posuđeni su ulomci keramike koji datiraju od neolita do prve polovine XIV stoljeća. 

Cilj pilot projekta je valorizacija kulturnog nematerijalnog naslijeđa općine Tešanj, s posebnim aspektom na zaštiti tradicionalnog posuđa i tradicionalne hrane tešanjskog kraja. Ono što je posebno značajno, kao rezultat projekta Muzej je dobio kroz radionice educirane učenike, prilično osposobljene za samostalan rad i kompletnu dokumentaciju za pripremu aplikacije za zaštitu tradicionalnog grnčarskog obrta kao nematerijalnog dobra, koja se sastoji od: video, foto i audio zapisa, kataloga izložbe i gotovih proizvoda. Time je, zapravo, otvoren proces pripreme drugih aplikacija za zaštitu lokalnih nematerijalnih dobara tešanjskog kraja. Muzej planira nastaviti sa ovom radionicom, ali i radionicama drugih tradicionalnih zanata. Već ovog mjeseca počinju radionice tkanja ćilima, kere i veza.

 DSCN9960 CustomUntitled-1

DSCN9964 Small DSCN0001 Custom

DSCN9981 Custom DSCN9994 Custom

DSCN9995 Custom DSCN9965 Custom

DSCN9974 Custom

DSCN0004 Custom DSCN0011 Custom

DSCN0013 Custom DSCN0006 Custom

DSCN0043 Custom DSCN0045 Custom

DSCN0088 Custom DSCN0091 Custom

DSCN0064 Custom DSCN0092 Custom

 

 

Follow Us

Share This

Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 07:30 do 15:30

Depandansi

-Stari grad Tešanj u ljetnom periodu/

 (sezoni svakim danom od 10:00 do 19:00) 

-Eminagića konak u ljetnom periodu/sezoni

 (svakim danom osim nedjelje od 10 do 18)

Depandansi u zimskom periodu

Po pozivu svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00