DSCN9477 MediumU srijedu 10.oktobra, sa početkom u 15,30 sati u Eminagića konaku, održana je završna radionica u sklopu zajedničkog projekta JU Muzej Tešanj i OŠ „Rešad Kadić“ Tešanj pod naslovom „Kreativnost najmlađih u očuvanju kulturno-historijskog nasljeđa“.

Ovim projektom realizovano je više kreativnih radionica, na kojima su učenici primjenom usvojenog znanja i vještina demonstrirali izradu rukotvorina pletenja, veza, nakita i oslikavanje predmeta sa motivima kulturnog naslijeđa i tradicijskih vrijednosti tešanjskog kraja. U radionicama su učestvovale modelarska i etno sekcija OŠ „Rešad Kadić“, čije su voditeljice nastavnice Senada Kotorić, Brkić Amela i Adisa Krdžalić.

Cilj projekta je promocija i očuvanja kulturne baštine i identiteta lokalne zajednice i odgajanje novih naraštaja koji će biti spremni i sposobni uočavati tradicionalne i kulturne vrijednosti naroda BiH.

Inače, radionice i izložba učeničkih rukotvorina koincidira sa devetom godišnjicom od usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, čiji je član i naša zemlja. Izložba će biti otvorena tokom mjeseca oktobra 2012.godine.

Projekat je podržan od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko- dobojskog kantona.

 DSCN9498 Medium DSCN9516 Medium
DSCN9470 Medium DSCN9452 Medium

DSCN9504 Medium DSCN9440 Small

Follow Us

Share This

Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 07:30 do 15:30

Depandansi

-Stari grad Tešanj u ljetnom periodu/

 (sezoni svakim danom od 10:00 do 19:00) 

-Eminagića konak u ljetnom periodu/sezoni

 (svakim danom osim nedjelje od 10 do 18)

Depandansi u zimskom periodu

Po pozivu svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00