DSCN8516 MediumSinoć  je u depandansu Muzeja Tešanj -Eminagića konaku, u 19,00 sati, otvorena mala tematska izložba „Ženske rukotvorine tešanjskog kraja“ . Autorica izložbe je Mensura Saltagić, prof. hist. Etnološka izložba je postavljena uz stručnu pomoć gđe Svjetlane Bajić, muzejske savjetnice i načelnice odjeljenja za materijalnu kulturu Zemaljskog muzeja BiH i gđe Azre Šarenkapa-Bečević, više konzervatorice i bit će otvorena do sredine oktobra 2012. godine.

Na svom kratkom putu djelovanja Muzej Tešanj predstavio se tešanjskoj publici po deseti jubilarni put, ne računajući pokretne izložbe u Sarajevu, Zenici i ovu  izložbu koja je svoju promociju već doživjela na nedavnom Ramazanskom festivalu u Turskoj. Izložba je nastala kao rezultat terenskog istraživačkog rada u prethodne dvije godine, od kada se na različite načine: poklonima, donacijama, otkupom ili posudbom, prikupljao sa namjerom da se predstavi dio tešanjskog kulturnog tradicijskog nasljeđa u segmentu tekstilnih rukotvorina.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Općine Tešanj.

DSCN8481 Medium DSCN8495 Medium DSCN8512 Medium DSCN8513 Medium

Detaljnije pogledajte slike eksponata

 

Follow Us

Share This

Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 07:30 do 15:30

Depandansi

-Stari grad Tešanj u ljetnom periodu/

 (sezoni svakim danom od 10:00 do 19:00) 

-Eminagića konak u ljetnom periodu/sezoni

 (svakim danom osim nedjelje od 10 do 18)

Depandansi u zimskom periodu

Po pozivu svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00